13 Idei pentru un design util si integral al bucatariei moderne

Acordarea unei note de culoare cu accesorii placute care ne insotesc atunci cand gatim, alegerea mobilierului potrivit sau distributia in designul bucatariilor moderne , sunt cheia pentru a ne crea propriul mediu si a ne simti ca acasa.

Putem gasi o mie de unitati de bucatarie , o multitudine de stiluri si module, amenajari pentru bucatarii mici si mari, integrate, sub forma de insula sau bucatarii inteligente cu tehnologie de ultima generatie, gri, alb-negru sau culori puternice, mai ieftine sau luxos… etc.

Dar realitatea este ca decorarea bucatariei merge mult mai departe de aceste tendinte temporare, asa cum sunt indicate de bucatariile sfinte; Cuvinte precum utilitate, flexibilitate, simplitate, usurinta in gatit si curatare, caracter practic etc.

Gastronomia este durabila in timp si trebuie sa intelegem ca decorarea si conditionarea acestui spatiu trebuie sa ne ofere solutii de durata in timp.

Pentru a folosi mai bine spatiul, trebuie sa ne uitam la multe detalii. Indiferent ca este mare sau mica, neregulata sau patrata… Ce iti doresti cea mai buna bucatarie pentru casa ta? Astazi, vom explica pas cu pas cum sa ai cel mai bun design de bucatarie fara a lasa nimic in urma… (la final, exista portaluri cu fotografii interesante pentru a obtine cateva idei).

Cum sa distribuiti bucataria

Ideal ar fi sa fie spatios, luminos si ordonat pentru a realiza un farmec aparte in acel colt in care putem petrece atatea ore fara sa ne dam seama.

Iata ceea ce experienta anilor de gatit desemneaza ca fiind triunghiul muncii si pe care multi profesionisti il aplica atunci cand proiecteaza bucatarii . Este o impartire coerenta a bucatariei in functie de zonele sale de lucru.

Baza pentru proiectarea unei bucatarii moderne

Sfat: O bucatarie bine distribuita este mai buna decat a pune un design care sa straluceasca. Cu timpul, vei aprecia!

Pentru ca triunghiul sa functioneze intr-un mod mai optim, suma celor 3 laturi ale sale nu trebuie sa fie mai mare de aproximativ 8 metri si, separat, niciuna nu trebuie sa fie mai mica de 1,20 metri (pentru a putea functiona), nici mai mare de 2 , 70 de metri distanta.

In ceea ce priveste cele mai conventionale tipuri de bucatarii, vizual ar fi urmatoarele planuri – diagrame ale zonelor lor de lucru atunci cand gatesc si se deplaseaza mai bine (Punctele reflecta cele mai comune moduri in care ne miscam in functie de distributie):

Aceste miscari in raport cu formele – incaperi obisnuite ale caselor deriva din cele mai standard tipuri de distributii de bucatarie :

  • Bucatarii in forma de U
  • Bucatarii in forma de L
  • bucatarii online
  • Bucatarii in linii paralele (paralele frontale)
  • bucatarii pe insula

Stim deja aspecte despre cum sa impartim spatiul bucatariei noastre. Acum… este timpul sa faci o schita!

Sfat: Daca nu facem un mic desen cu dimensiunile bucatariei noastre… vom ajunge sa cheltuim mai multi bani!

Pentru a face masuratori, fie facem o schita cu hartie milimetrica (nu uitati sa masurati inaltimea), fie putem folosi un program de Internet pentru a desena.

Acum! sfaturi utile in functie de spatiu si distributie:

  • O singura linie de dulapuri, in culori deschise, este solutia in bucatariile lungi. Se obtine un efect de „latire” si, in plus, puteti alege sa plasati un bar sau o masa pe peretele opus. Un exemplu excelent de design sunt aceste mobilier modular care sunt total transparent…
  • O bucatarie cu insula este o optiune in cazul in care spatiul este foarte mare, reprezinta o suprafata in plus pentru a pregati mancarea sau a o folosi ca zona de mic dejun; cu sertare sau dulapuri vei castiga spatiu pentru a depozita orice vrei.
  • Pentru o forma patrata, cel mai bun aspect este forma „U”. Va fi practic si functional. Indiferent daca este intr-un spatiu mare sau mic, obiectivul va fi folosirea unei laturi ca blat si zona de bar, iar cealalta ca bucatarie si chiuveta.
  • Distribuirea in forma de „L” este o alta optiune in dimensiuni reduse, realizand mai multa suprafata de lucru fara a o supraincarca prea mult. O masa poate fi amplasata pe peretele liber.
  • Usile glisante incorporate nu scad metri si va permit sa profitati de perete pentru o piesa de mobilier.

Retinand ca masurile pentru bucatariile ergonomice pot fi cele desemnate in urmatorul infografic:

Masuri minime intr-o bucatarie

Si daca ne adancim mai mult in dimensiuni pentru a imbunatati gradul de utilizare a spatiului. Avem urmatoarea imagine care poate fi foarte utila in distributia de mobilier, atat inalt cat si jos:

Dimensiunile umane in spatiile interioare in fata ergonomiei in casa

Infograficul precedent reflecta masurile comune si cele mai folosite in ergonomie, dar ca si in proiectarea si renovarea bailor, nu inseamna ca sunt obligatorii, sunt sfaturi.

In acest moment… Avem mobila!

Mobila de bucatarie 

Vom oferi o serie de sfaturi cu privire la modul de amplasare a mobilierului de bucatarie din perspectiva utilitatii. Eliberarea vizuala a bucatariei intr-un stil minimalist este obiectivul principal:

Imagineaza-ti cum te misti si vei lovi mobila. Un truc care nu da gres pentru bucatariile de designer si nu isi pierde utilitatea este sa confirmi urmatoarele:

Distributia mobilierului Putere pentru bauturi Alimente langa plita si cuptor La indemana Tigai si oale langa plita si cuptor La indemana Tigai si oale langa masina de spalat vase Depozitare rapida Tacamuri si vesela langa masina de spalat vase Depozitare rapida Cos de gunoi langa / sub chiuveta Eliminare usoara a deseurilor Produse de curatare langa / sub chiuveta La indemana Tacamuri si vesela langa masa Asezati masa mai repede

  • Modulele de colt extractibile; De asemenea, puteti profita de orice element structural (gauri, proeminente…) cu mobilier realizat la comanda, dobandind o senzatie de spatiu si confort.
  • O coloana cu rafturi detasabile permite accesul rapid la ceea ce depozitam in fiecare dintre ele.
  • Un dulap extensibil introdus in coltul bucatariei profita de toata adancimea, fiind capabil sa se descurce cu usurinta.

Sfaturi pentru amplasarea mobilierului de bucatarie

  • Un dulap de sticla mare va fi ideal pentru a pune vesela si decoratiunile, decorand mediul fara a fi nevoie sa le curatati constant.
  • Un „dulap” deasupra blatului si chiuvetei va va permite sa aveti mai multe cesti si pahare la indemana.
  • Sertarele inalte profita de spatiul pentru accesorii mari.
  • Mobilierul de bucatarie poate fi usor transformat, de la schimbarea pieselor, pana la vopsirea lor sau aplicarea imitatiei de vinil pe suprafata cu rezultate excelente. Un exemplu ar fi urmatoarea imagine:
  • Culoarea alba din dulapuri este o alegere buna, se combina foarte bine si, de asemenea, mareste spatiul. Cele mai actuale designuri propun module din lemn foarte mari, combinate cu sticla vitrata, realizand o estetica usoara si contemporana.
  • Echiparea sertarelor cu compartimentari interioare largi din plastic sau metal va mentine intotdeauna ustensilele in ordine.
  • Modulele pentru reciclare si curatare sunt practice langa chiuveta.
  • Daca cuptorul, masina de spalat vase sau cuptorul cu microunde sunt amplasate intr-un modul inalt, acesta va fi mai usor accesibil.

Mobilierul de bucatarie poate fi usor transformat, de la schimbarea pieselor pana la vopsirea lor sau aplicarea imitatiei de vinil pe suprafata cu rezultate excelente. Ca un rezumat al sugestiilor:

Vopsea si culori pentru bucatarie

Indrazneala sa schimbi culoarea peretelui va da o schimbare radicala cu foarte putini bani (Ne amintim articolul despre cum sa pictezi un perete cu trucuri bune). Un ton care scoate in evidenta calitatile spatiului si mobilierului va fi ideal.

Ne amintim de o Aplicatie pentru telefoane mobile prin care faci pur si simplu o fotografie a unei camere si iti spune culorile pe care le foloseste. Util sa stii cum sa alegi culorile bucatariei !

Orientarea bucatariei poate ajuta la determinarea adecvarii unei culori sau alteia. Cele orientate spre nord necesita culori calde si luminoase, in timp ce cele orientate spre sud se imbunatatesc cu nuante precum alb sau verde.

Cele orientate spre est sunt cele mai bune pentru gri, creme si pasteluri. Cele orientate spre vest sunt perfecte pentru culori reci.

  • Culoarea roz sau mov, sunt doua nuante care se pot combina bine intre ele creand un contrast fin cu mobilierul lacuit alb.
  • Bucatariile gri este o culoare care ofera o senzatie de spatiu vizual si lumina.
  • Zona de luat masa poate fi diferentiata prin imbracarea peretelui cu tapet vesel in dungi, conferindu-i un aspect modern.
  • Culorile universale ale tonurilor neutre, bazate pe verde, maro sau galben, se combina cu orice stil. Albul spart combina curatenia si claritatea.

Daca vrem sa aflam mai multe despre culoare, avem un articol de ghid extins despre culoarea in arhitectura.

Detalii, completari si accesorii

Complementele si micile accesorii vor da ultima nota bucatariei moderne , realizand o atmosfera foarte personala:

  • Lumanarile in diferite culori combinate asezate pe rafturi, sau pe fundul mesei, vor da caldura.
  • O vaza va da bucurie daca este decorata cu un buchet bun de flori naturale sau artificiale. Va fi ideal pentru coltul blatului.
  • Accesoriile mici de distractie sau de designer adauga intotdeauna o nota de bucurie sau distinctie unui spatiu care este adesea un punct de intalnire. Asa ca ia nota!
  • Un ghiveci cu o planta langa fereastra va da viata si culoare.
  • Daca decideti sa puneti huse pe scaune, tesatura poate fi in acelasi ton ca si perdelele, pentru a se combina pentru a se potrivi. 
  • Amestecand piese de diferite culori, acestea capata mai multa importanta, dar este rezonabil ca sunt foarte putine.

Daca reusiti sa gasiti distributia ideala, mobilier la comanda, vopsea asortata si detalii combinate, veti fi reusit sa gasiti mediul perfect. Este posibila schimbarea designului cu o investitie minima, va fi necesara doar o distributie adecvata.

Uneori, dezlantuirea creativitatii cu detalii simple sau piese principale poate face mai usor sa te bucuri si sa lucrezi intr-o bucatarie.

Nu ar trebui sa fie doar un loc pentru a va bucura de gastronomie, de aragaz sau de gatit , ci poate oferi si un spatiu pentru intalniri, impartasire si conversatie.

Adaugati metri

In ultimii ani, bucataria a fost o sursa de idei in design, in prezent castigand teren si devenind confortabila si manevrabila. Accesoriile si mobilierul practice sunt cautate pentru a fi usor de gatit si pentru a fi cea mai buna gazda cu orice ocazie:

  • Pentru a degaja aburul oferind mai mult spatiu, va fi necesar sa se renunte la dulapurile inalte optand pentru module cu extragere, vitrine si rafturi, care au mai mult de o functie daca interiorul lor este bine echipat si capata din ce in ce mai multa importanta la alegere. designul lor actual si practic.
  • Capacitatea de locuri poate fi ocupata de o banca, care va fi o alternativa pentru a oferi spatiu; scaunele sunt ideale pentru a nu scadea zone.
  • Daca, in schimb, optezi pentru scaune, poti alege dintre materiale usor de spalat si cu design care faciliteaza trecerea.
  • Un detaliu care trebuie luat in considerare este distanta de la masa pana la cea mai apropiata piesa de mobilier; pentru a adauga metri, mesele rotunde sau pliante prin designul lor, profitati de colturi.
  • Daca camera o permite, un dulap insula pentru bucatarie , cu sau fara chiuveta, pe langa faptul ca prezinta o zona de lucru, poate oferi mai multe functii: zona de depozitare si zona de birou; pe laterale, va fi ideal sa amplasezi sertare mari sau rafturi.
  • Sertarele cu mai multe tavi isi inmultesc capacitatea adaptandu-se la nevoi; O solutie buna este rentabilizarea zonei plintei prin integrarea sertarelor.
  • Coloanele cu sistem de deschidere detasabil, plasate langa colturi, permit depozitarea sticlelor si recipientelor inalte.
  • Modulele cu roti si-au castigat actualitate, deoarece sunt integrate in orice mobilier si sunt usor de manevrat.
  • O solutie ingenioasa va fi sa puneti placi din otel inoxidabil pe peretele din spate, care pot actiona ca o oglinda dand o senzatie de spatiu.

Acum, daca vrei exclusivitate… Priveste urmatoarele tendinte!

Tendinte in bucatarie si stil

Chei, cele mai actuale modele. Stilul mobilierului sau distributia acestuia, asa cum am mentionat deja, sunt cateva dintre aspectele cheie in designul bucatariei. Cele mai moderne si actuale modele de bucatarie ne pot oferi cateva indicii si sugestii pentru a decora fara a fi nevoie sa mergem la un profesionist.

Observam in vitrine si reviste de decor stilul bucatariilor contemporane care se consolideaza in tendinte clare unite cu restul casei fara granite fizice, miscari de continuitate se deschid cu mare fluiditate spre sufragerie, living si exterior.

Inclinatiile la moda sunt adaptate utilizarilor personale, respectand distributia si pastrand aerele curente.

1.- Flexibilitate in materialele de bucatarie

O bucatarie de designer trebuie sa dea functionalitate in toate materialele sale si un gust estetic surprinzator, tinand cont de ergonomie cu un amestec de iluminare buna si materiale rezistente si durabile.

Combinatii de banci de lucru din otel inoxidabil, module de atelier pentru mentinerea ordinii adaugate blaturilor din piatra, corian, zodiaq, lemn masiv sau lamicolor cu finisaje in linie curba. Sticla, aluminiul si otelul sunt propuneri de succes pentru o bucatarie cu caracter aseptic si contemporan.

2.- Lejeritate in mobilierul de bucatarie

Gasiti solutii de depozitare cu coloane detasabile iluminate din interior pentru cumparaturi saptamanale sau lunare si concepute pentru a depozita si vesela sau sticlaria.

Sertarele cu sisteme culisante cu laturi drepte si aluminiu anodizat, cu sistem de inchidere moale la doua inaltimi, sunt optiuni practice si simple care sunt folosite de mult timp in decorarea sufrageriei. Toate acestea ne vor oferi un cadru perfect pentru ordine si calitatea vietii. Amintiti-va de celebra fraza „Less is more”.

3.- Sensibilitate ecologica generala cu instalarea bucatariei

Producatorii de mobila isi ofera produsele cu un consum minim de materii prime si energie, durata lunga de viata, reciclabile si finisaje non-toxice care garanteaza libertate totala in alegerea finisajelor. Daca ne uitam la tabelul consumului de energie:

Ne vom da repede seama de importanta electrocasnicelor in bucatarie; Cuptorul, masina de spalat vase sau diferitele tipuri de frigidere pe care le cumparam ceea ce consuma cu adevarat. Asa ca ai grija pe ce cheltuiesti banii!

Cu ajutorul coloanelor sau dulapurilor de sine statatoare, ne va permite sa ascundem un frigider, un cuptor sau un cuptor cu microunde. Cofrete cu obturatoare pentru cofrete de format mic pentru a obtine un aspect continuu al suprafetei.

In plus, ascundeti toate aparatele de la vedere, ascunderea lor ne va permite sa izolam zgomotul pe care il pot provoca in zona de zi.

4.- Modularitate si functionalitate in echipamentele de bucatarie

Alegerea celor mai noi tendinte tehnologice in domeniul electrocasnicelor este importanta atunci cand alegi stilul bucatariei tale. Un exemplu de cea mai recenta tehnologie pentru bucatarie :

Hote extractoare cu geometrii eliptice din materiale din aluminiu si sticla; frigidere cu zone climatice impartite in interior pentru o mai buna conservare a alimentelor; cuptoare cu abur pentru prajire si gratinare, pastreaza alimentele calde si realizeaza o gatire precisa.

5.- Naturalitatea si frumusetea mediului inconjurator

Mediul bucatariei trebuie sa fie un punct de intalnire a familiei in care fiecare sa-si gaseasca locul in interior. Trebuie sa se potriveasca perfect proprietarului sau, reflectand viata ta intr-un stil individual si independent.

Un spatiu pentru a gati, a manca si a socializa, un sejur rafinat care sa ne aduca fericire in viata noastra fara costuri mari si semnaturi de neatins.

Nu numai ca vom reflecta gustul pentru decor, dar vom creste si pe plan intern, pe masura ce nevoile noastre si locuitorii care locuiesc in acel loc cresc. Iti doresti un loc in care sa gatesti, dar si mai multa motivatie pentru a trai si a te bucura de casa ta.

6.- Bunastare si coerenta in rezultatul final al noii bucatarii

Ne este din ce in ce mai greu sa ajungem la acel pahar de pe raftul de sus sau la acel vas din fundul dulapului. Nu te poti bucura intotdeauna de micul dejun si dupa masa atata timp cat vrei, cu tot calmul din lume, cand te afli in aceasta parte a casei.

bucatarii confortabile

Daca ne gandim ca putin mai multa lumina i-ar da viata, o organizare mai buna ar fi mai confortabila si mai usor de curatat… De ce sa nu-l imbunatatesti pentru a te bucura din plin?

Este necesar sa gasim un echilibru intre designul unei bucatarii si stilul de viata. Se vor cauta culorile corespunzatoare, integrand iluminatul necesar si gasind cele mai potrivite accesorii pentru incapere (Rafturi, chiuveta, electrocasnice etc.).

Sfaturi practice despre tendintele pentru bucatarie

  • Iluminatul poate ocupa centrul atentiei, diferentiind zona de lucru de cea de birou intr-un mod localizat, punand in valoare obiectele sau mobilierul. Lampile suspendate sunt o sursa de lumina ambientala si vor scoate in evidenta locul in care sunt amplasate, spoturile incastrate maresc lumina directa in punctele pe care doriti sa le scoateti in evidenta. (Putem afla mai multe din articolul despre iluminatul actual si cu LED-uri)
  • O simpla modificare va fi actualizarea perdelelor contribuind la modificarea imaginii; Jaluzelele romane sunt ideale pentru bogatia lor decorativa, se adapteaza la dimensiunile ferestrelor si permit controlul luminii; Va fi important ca tesaturile alese sa fie rezistente si usor de spalat.
  • Ar trebui sa se asigure, si este indicat, ca zona de birouri sa fie amplasata langa fereastra pentru a invita lumina naturala sa patrunda, si astfel sa intareasca sentimentul unui mediu unic.
  • Pot fi luate in considerare florile si plantele, care pot adauga culoare si, in plus, parfumeaza locul. Sa te joci sa le combini cu alte obiecte de aceeasi culoare precum lampi, perdele sau huse, este o idee buna; centrele florale permit sa dea un efect de culoare decorativ si vital, florile in picioare sunt o alta optiune pentru a decora colturile abandonate.